Proces podmiany kursu odbywa się z poziomu Administracja/Kursy e-learning.

W pierwszym kroku paczkę .zip ze zmianami rozpakowujemy ,a nazwę zmieniamy na: "v2", "v3", itp., w zależności od tego, która jest to wersja. Obecną wersję sprawdzić możemy klikając na kurs i przechodząc do Ustawień kursu e-learning/Ścieżka dla kursu (jeśli tabela jest pusta, możemy nazwać folder "v1").

W systemie klikamy na kurs (do którego chcemy wprowadzić zmiany) i jeśli jest on opublikowany (nazwa jest oznaczona kolorem szarym) klikamy w zakładkę "Publikuj" i wycofujemy go z publikacji.

Następnie przechodzimy do Właściwości kursu. W zakładce „Ustawienia kursu e-learning” otwieramy repozytorium – w nowym oknie pojawią się informacje dotyczące połączenia.

Uruchamiamy program FileZilla i logujemy się poprzez wpisanie powyższych danych.

W otwartym repozytorium wybieramy folder z nową wersją kursu i przenosimy go na platformę, czyli przeciągamy go na prawą stronę.

Gdy tylko to zrobimy, zamykamy repozytorium.

W zakładce „Ustawienia kursu e-learning” w polu „Ścieżka dla kursu” wpisujemy nazwę pliku, który został wgrany (w naszym przypadku v2) i zapisujemy zmiany.

W kolejnym kroku przechodzimy do lekcji. W zakładce „Ustawienia lekcji” klikamy „Pokaż” przy polu ścieżka pliku startowego.

Jeśli kurs uruchamia się poprawnie, wracamy do Publikacji i klikamy „Opublikuj”. Użytkownicy uzyskają dostęp do nowej wersji kursu bez utraty wyników.

Czy udało Ci się znaleźć odpowiedź na swoje pytanie?